Seurakuntien rakennemuutos Lounais-Hämeessä: Forssan ja Humppilan seurakunnat haluavat yhdistyä


Forssan ja Humppilan kirkkovaltuustot päätyivät keskiviikkona 24.10. myönteiselle kannalle seurakuntaliitoksesta. Forssassa kirkkovaltuusto esitti yksimielisesti seurakuntaliitoksen hyväksymistä. Humppilassa kirkkovaltuusto päätyi puoltamaan seurakuntaliitosta äänin 6–5.

Seurakuntaliitosselvityksessä mukana olleet Ypäjä ja Jokioinen päättivät, etteivät lähde mukaan seurakuntarakenteen muutokseen. Ypäjällä liitoksen puolesta äänesti vain yksi kymmenestä, Jokioisilla liitos äänestettiin nurin yksimielisesti.

Tampereen tuomiokapituli arvioi, että tällä ratkaisulla turvataan entistä paremmat seurakuntaelämän toimintaedellytykset Humppilassa ja Forssassa.

Kirkkovaltuustojen päätökset käsittelee seuraavaksi kirkkohallitus. Tampereen tuomiokapituli antaa lausuntonsa liitosasiasta kirkkohallitukselle vielä tänä syksynä.

Tampereen hiippakunta teki päätöksen Lounais-Hämeen seurakuntien rakennemuutokseen liittyvän selvityksen tekemisestä lokakuussa 2017. Ensisijaisina tavoitteina on ollut joko seurakuntien yhdistyminen tai seurakuntayhtymän perustaminen. Hankkeessa ovat olleet mukana Forssan, Humppilan, Jokioisten ja Ypäjän seurakunnat. Someron seurakunta ei lähtenyt hankkeeseen mukaan, ja Tammelan seurakunta jättäytyi pois tammikuussa 2018.